کانادا

آشنایی با کشور کانادا

کشور کانادا با جمعیت حدود سی و پنج میلیونی از معدود کشورهای جهان می باشد که بواسطه جمعیت جوان، وسعت جغرافیایی، وجود زیرساختهای طراز اول فنی و دانشی، دانشگاههای مطرح در کلاس جهانی، امنیت اجتماعی و بیمه های درمانی و کاری مناسب رسما جزء کشورهای مهاجر پذیر است که سالانه حدود ۳۰۰ هزار نفر مهاجر که عموما نیروهای جوان جویای کار هستند را پذیرا می باشد. بر اساس آخرین آمار رسمی دولت کانادا (آوریل ۲۰۱۷) تعداد کارگر شاغل در کانادا (حداقل ۴۰ ساعت در هفته کار) برابر ۱۸،۳۱۱،۲۰۰ نفر می باشد که خود نشان دهنده میزان بالای اشتغال نسبت به جمعیت کل کشور است. کانادا با داشتن میانگین حداقل دستمزد هفتگی ۹۶۷.۵۹$ یکی از کشورهای طراز اول از نظر حداقل دستمزد، در بین کشورهای جهان نیز می باشد.
با توجه به مطالب فوق و در نظر گرفتن تعداد نیروی کار جوان و تحصیل کرده ایرانی جویای کار، کشور کانادا به صورت بالقوه مقصد مناسبی است برای این دسته از جویندگان کار که دارای مهارتهای فنی و یا مدارک تحصیلی بالای دانشگاهی می باشند. نکته بسیار مهم دیگر این است که در اکثر شهرها و استانهای کشور کانادا جوامع غالب، گروه های چند ملیتی با تنوع فرهنگی بالا می باشد که خود عامل تاثیر گذاری است در کمک به یک خانواده یا فرد تازه وارد جهت آشنایی بهتر و راحت تر با محیط و جامعه جدیدی که تازه به آن وارد شده است.
بر اساس آمار رسمی ارائه شده از طرف دولت کانادا (COPS) در ده سال آینده اکثر مشاغل مورد نیاز در کانادا را افرادی با تحصیلات بالای دانشگاهی پر خواهند نمود، ولی با توجه به وسعت کشور کانادا و نیاز کشور به نیروی کار در تمامی حرف و تمام سطوح، دولت فدرال دست استانهای کشور را در انتخاب نیروی مورد نیاز خود از خارج کشور باز گذاشته و استانهای کشور کانادا بنا به نیاز خود اقدام به انتشار لیست مشاغل مورد نیاز منطقه خود می نمایند. بعنوان مثال می توان به استان ساسکاچوان اشاره کرد که به تازگی لیستی از مشاغل مورد نیاز خود را منتشر نموده که میتوان به برخی از آنها نظیر تکنسین مهندسی عمران، تکنسین نقشه کشی و طراحی، اپراتور ماشین آلات سنگین نظیر جرثقیل و… اشاره نمود.
كانادا کشوری در شمال قاره آمریکای شمالی و دومین کشور پهناور جهان است که بخش زیادی از خاک آن به دلیل سرمای هوا و نزدیکی به قطب شمال، خالی از سکنه‌است.
ساختار حکومت در کانادا از پادشاه یا ملکه بریتانیای کبیر، دولت محوری فدرال، دو مجلس سنا و عوام، دولت‌های ایالتی و فرماندار کل که به عنوان نماینده ملکه الیزابت (یا به طور کلی پادشاه) ایفای نقش می‌کند، تشکیل شده‌است. رأی دهندگان کانادا و شهروندان نیز در قاعده این هرم قرار می‌گیرند. پادشاه کشور کانادا ملکه الیزابت دوم است که قانون به امضا و به نام او رسمیت و ضمانت اجرایی می‌یابد. این کشور با دارا بودن 10 استان و 3 ناحیه توسط دولت‌های مستقل از هم اداره می‌شود، که در مجموع زیر پوشش دولت فدرال قرار گرفته و کانادای متحد را پدید آورده‌اند. این کشور از غرب و شرق به اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام و از شمال به اقیانوس منجمد شمالی و قاره شمالگان محدود می‌شود و از جنوب و شمال غرب با ایالات متحده آمریکا همسایه‌است.
هرچند کانادا پس از روسیه بزرگ‌ترین کشور جهان است، اما جمعیت آن تنها حدود یک پنجم جمعیت روسیه است. نزدیک به 90 درصد از جمعیت این کشور تا فاصله 200 کیلومتری مرز آمریکا زندگی می‌کنند. نزدیکی جغرافیایی این کشور، به آمریکا سبب شده تا روابط اقتصادی کانادا و آمریکا بسیار گسترده باشد، به گونه‌ای که آمریکا و کانادا بزرگترین رابطه اقتصادی را در جهان دارند و حجم معاملات این دو کشور با هم از معاملات هر دو کشور دیگری در جهان بیشتر است. با این حال این رابطه اقتصادی قوی، مضراتی هم برای کانادا در پی داشته‌است. آلودگی ناشی از فعالیت کارخانه‌های آمریکایی در نزدیکی مرز دو کشور یکی از این مضرات است. کانادا منابع طبیعی فراوانی دارد. آب و هوای آن سرد و در بیشتر نقاط قطبی است. البته آب و هوا، در بخش جنوب غربی، جایی که شهر ونکوور در آن قرار دارد، معتدل است. آبشار نیاگارا، عریض‌ترین آبشار جهان هم در این کشور قرار دارد.
این کشور تا سال 1713 مستعمره فرانسه بود. در این سال انگلیس کنترل آن را در دست گرفت. در قرن نوزدهم کانادا استقلال یافت. این کشور عضو کشورهای مشترک‌المنافع است. کنفدراسیون کانادا، زیر تشریفات سلطنت مشروطه مرتبط با پادشاهی متحده اداره می‌شود.
پایتخت سیاسی کانادا شهر اتاوا است، محلی که در آن مجلس کشور و خانه فرماندار کل قرار دارد. او به صورت تشریفاتی رئیس مملکت است و به عنوان نماینده ملکه الیزابت دوم در کانادا، مستعمره سابق بریتانیای کبیر، زندگی می‌کند. بر پایه آمار 2006میلادی 138.075 نفر فارسی‌زبان در کانادا زندگی می‌کنند.

تاریخ کانادا

کشور کانادا

آثار بدست آمده از زندگی نخستین بومیان کانادایی که در بخشی از این کشور به مدت طولانی ساکن بودند و نیز بررسی‌های باستان‌شناسی در شمالی‌ترین بخش کشور یوکان نشان می‌دهد که زندگی در آن به ۲۶۵۰۰ سال پیش در جنوبی‌ترین بخش به ۹۵۰۰ سال پیش برمی گردد. در سال ۱۴۹۷ جان کابوت پس از رسیدن به سواحل نیوفوندلند، یک مستعمره بریتانیایی ایجاد کرد. حدود ۴۰ سال بعد ژاک کارتیر به دهانه رود سن لوران (در نزدیکی شهر مونترال) قدم گذاشته و مستعمرهای فرانسوی بنا نهاد. از آن پس مهاجران بریتانیایی بیشتر در سواحل دریا و خلیج هادسن مستقر شدند، در حالی که فرانسویان بیشتر به سوی مناطق داخلی کانادا روان شدند. در سال ۱۷۸۳ ، بریتانیا کنترل بخش فرانسوی نشین کانادا (ایالت کبک کنونی) را نیز در اختیار گرفت.

نام کانادا

نام کانادا از کلمه قدیمی Kanata به معنی «دهکده» و یا «سرپناه» می‌آید. در سال ۱۵۳۵ ساکنین این منطقه که اکنون با نام شهر کبک شناخته می‌شود از این کلمه استفاده کردند تا نشانی این محل را به ژاک کارتیر که مقصدش به سمت دهکده استاداکونا بود، بدهند. کارتیر کلمه کانادا را هم برای آن دهکده و هم کل منطقه‌ای که در آن زمان به آن دونا کونا می‌گفتند استفاده می‌کرد. در سال ۱۵۴۷ در نقشه‌ها نیز با همین عنوان کانادا شناخته شد.

ساختار جامعه کانادا

سیاست، دولت و قانون:

با افزودن لایحه الحاقی قانون اساسی که در سال ۱۸۶۷ و قانون کانادا که در سال ۱۹۸۲، به تصویب رسید، استقلالش را از بریتانیای کبیر اعلام کرد. نوع حکومت کانادا، پادشاهی قراردادی (مشروطه) فدرال، همراه با نظام پارلمانی است. این کشور از ده استان و سه خطه جداگانه تشکیل شده که مردم آن چند فرهنگه و به دو زبان مختلف گویش می‌کنند که در سطح فدرال، زبان رسمی آن، هم انگلیسی و هم فرانسوی است.
سیستم قضایی کانادا نقش مهمی در معرفی قوانین این کشور بازی می‌کند و قدرت لغو قوانین مغایر با قانون اساسی را داراست.دادگاه عالی این کشور، بالاترین مرجع قضایی کشور است و توسط قاضی ارشد، ریاست می‌شود. نه عضو آن توسط فرماندار کل به پیشنهاد نخست وزیر انتخاب می‌شود.
تمامی قضات در سطح عالی و استینافی (استانی) توسط فرماندار، به پیشنهاد نخست وزیر و وزیر امور قضایی، بعد از مشورت با سازمان های قانونی غیر دولتی منصوب می‌شوند. اعضای کابینه فدرال، دادگاه های عالی در سطح استانی و کشوری، انتخاب می‌کنند. پست های قضایی در سطح استانی و کشوری، توسط دیگر دولت‌مردان، انتخاب می‌شوند.
قوانین در همه جا (به جز کبک که در آنجا قانون مدنی در نظام قضایی حکم‌فرماست)، اجرا می‌شود. قوانین مربوط به جرم و جنایت منحصراً در اختیار مسئولین فدرال است و در سرتاسر کانادا یکی است. سازمان های اجرای قوانین، مثل دادگاه های جنایی، در هر استان به عهده یک فرد است، اما در مناطق روستایی، نظارت برعهده پلیس سواره نظام سلطنتی کانادا (RCMP) است.

تقسیمات کشوری:

کانادا به ۱۰ استان و ۳ قلمرو تقسیم شده‌است. استان‌ها در مجموع استقلال زیادی از دولت مرکزی دارند، اما، درجه این آزادی عمل در نزد قلمروها کمتر است. مهم‌ترین استان از لحاظ اقتصادی و سیاسی استان انتاریو می‌باشد که شهرهای تورنتو و اتاوا در آن قرار دارد. کبک، آلبرتا، بریتیش کلمبیا، مانیتوبا، نیوبرانزویک، نیوفاندلند و لابرادور، نوواسکوشیا، انتاریو، جزیره پرینس ادوارد آیلند وساسکاچوان استان‌های این کشور هستند. ۳ قلمروی آن خطه شمال غرب، نوناووت و یوکان است. نوع حکومت در استان‌ها، فدرالیزم با درجه خود‌مختاری بیشتر، از دولت فدرال است که این خود‌مختاری در نوع حکومت قلمروها کمتر به چشم می‌خورد. هرکدام از این دو بخش، یعنی استان‌ها و قلمروها، دارای فهرستی از سمبل های منحصربه خود هستند.
استان‌ها، مسئول اکثر برنامه‌های اجتماعی، مثل مراقبت های بهداشتی، آموزش و پرورش و رفاه عمومی (کمکهای مالی) هستند و با هم بیشتر درآمد را از دست فدرال دریافت می‌کنند، که این اصل تقریباً در میان ساختار حکومتی کشورهای متحد در جهان، وجود دارد. دولت فدرال، با اعمال قدرت خود می‌تواند سیاست های ملی را در مناطق استانی نیز، به اجرا بگذارد، مثل لایحه الحاقی بهداشت کانادا؛ که البته مسئولین استانی می‌توانند آنها را نادیده بگیرند، اما این مسأله در عمل به ندرت اتفاق می‌افتد.برابر سازی پرداختی‌ها (حقوق)، توسط دولت فدرال صورت گرفت تا به مردم اطمینان ببخشد که استانداردهای برابری در مورد ارائه خدمات و اخذ مالیات، در میان استان‌های فقیر و غنی، ارائه می‌شود. تمام استان‌های این کشور اعضای قوه مقننه که از سرتاسر ایالات و استان‌ها انتخاب می‌شوند و ریاست آن به عهده نخست وزیر است را انتخاب می‌کنند، به همان روشی که خود نخست وزیر انتخاب می‌شود. هر استان همچنین دارای یک بخش است که نماینده ملکه الیزابت است، همانند استاندار کانادا، که به پیشنهاد نخست وزیر کانادا به این سمت منصوب می‌شود که در سال های اخیر، در اینباره با دولت های استانی نیز، مشورت می‌شود.
استان‌ها عهده‌دار چرخاندن برنامه‌های اجتماعی کشور هستند و همراه دولت فدرال به جمع‌آوری مالیات می‌پردازند. هم‌زمان، دولت فدرال می‌تواند برنامه‌های ملی خود را به سرتاسر کشور معرفی کند، ولی اختیار شرکت در این برنامه‌ها با خود استان‌هاست. دولت فدرال عهده‌دار میزان کردن ثروت میان استان‌هاست، و برای این منظور همه‌ساله مقداری از درآمدهای استان‌های دارا را میان استان‌های ندار پخش می‌کند. تمامی استان‌ها و قلمروها مجلس قانون‌گذاری مخصوص خود را دارند.

نقشه کانادا

جغرافیای کانادا

کانادا، دومین کشور بزرگ دنیا است، ولی جمعیت نسبتاً کمی دارد. با وجود آن‌که وسعت کانادا از همسایه‌اش آمریکا بیشتر است، جمعیتی معادل ۱۱ درصد جمعیت آمریکا دارد .
کانادا کشوری نوین و دارای فناوری پیشرفته‌است و توان تأمین انرژی سوختی خود از منابع درون‌مرزی را دارد. این کشور دارای منابع گسترده طبیعی است، و برخی از استان‌های آن وابستگی سنگینی به استفاده از این منابع دارند.

آب و هوای کانادا روی هم رفته سرد و در بیشتر نقاط قطبی است. البته آب و هوا در بخش جنوب غربی، جایی که شهر ونکوور وجزیره ونکوور از استان بریتیش کلمبیا در آن قرار دارند، معتدل است. تورنتو نیز که از شهرهای مهم این کشور است از نظر فعالیتهای بورسی در دنیا بین ۱۰ کشور مهم از نظر بورس است آب و هوای تورنتو سرد و جنگلهای تایگا در این کشور دیده می‌شود برج سی ان در تورنتو اولین برج بلند مخابراتی جهان است.

نقشه کانادا

جمعیت کانادا

جمعیت کانادا بر طبق آخرین گزارش اداره آمار کانادا ، بیش از سی و سه میلیون و ششصد هزار نفر است. این آمار هر لحظه در حال تغییر می‌باشد. حدود ۸۰% مردم کانادا در شهرهایی که کمتر از ۲۵۰ کیلومتر تا مرزهای آمریکا فاصله دارند زندگی می‌کنند.

زبان کانادا – انگلیسی/فرانسه

زبان فرانسه زبان مادری حدود ۶.۶ میلیون کانادائی است. بیشتر فرانسوی زبانان در استان کبک زندگی می‌کنند. اما در حدود ۱ میلیون نفر از آنها در استان‌های دیگر کانادا بسر می‌برند. حدود ۷۶ درصد از فرانسوی زبانهای بیرون استان کبک، در استان‌های انتاریو و نیوبرانزویک زندگی می‌کنند. زبان فرانسه به همراه زبان انگلیسی، دو زبان رسمی در کشور کانادا محسوب می‌شوند.

ایرانیان کانادا

ایرانیان کانادا جمعیت کوچک اما قابل توجهی از این کشور را تشکیل می‌دهند. بنا بر آخرین محاسبات غیر رسمی، بیش از ۳۰۰.۰۰۰ نفر در کانادا خود را ایرانی یا منشعب از ایرانیان می‌دانند.

مسلمانان کانادا

بیش از یک میلیون مسلمان از قومیت‌های گوناگون که عمدتا مهاجر هستند، در کانادا زندگی میکنند. محل اقامت مسلمانان این کشور به ترتیب تراکم جمعیت آنان، عبارت است از شهرهای تورنتو، مونترآل، ونکوور، اتاوا، وندزور و برخی شهرهای دیگر مانند هالیفکس، کیچنر، واترلو، ادمنتون و وینی پگ. مجموع مراکز اسلامی و مساجد موجود در کانادا، بالغ بر سیصد و شصت مسجد و سازمان اسلامی است.

مسلمانان کشور کانادا

اقتصاد کانادا

کانادا یکی از کشورهای عضو گروه هشت است. این کشور دارای منابع معدنی غنی، صنایع پیشرفته (همچون خودروسازی، صنایع شیمیایی و نفت، صنایع غذایی، چوب و کاغذ، صنایع معدنی و فلزی و شیلات) و محصولات فراوان کشاورزی (از جمله گندم،دانه‌های روغنی، میوه، سبزیجات و توتون) است.
این کشور از نظر صنعت و فناوری، کشوری پیشرفته‌ است که سیستم اقتصادی آن به شدت به خصوص در بخش بازرگانی و داد و ستد به ایالات متحده وابسته‌ است، به نحوی که باعث شده این کشور رابطهٔ اقتصادی پیچیده وبلند مدتی را با این کشور داشته باشد – وابستگی این کشور به بخش منابع طبیعی گرانبهایش نیز بسیار زیاد می‌باشد.

نیروی کار مورد نیاز در کانادا

همانگونه که پیشتر ذکر شد، استانهای مختلف بر اساس زیرساختهای اقتصادی خود نیازمندیهای متفاوتی از نظر نوع نیروی کار مورد نیاز دارند. طبق آخرین گزارشهای مرکز آمار دولت فدرال کانادا (مورخ ۱۳ آوریل ۲۰۱۷) میزان تغییرات درخواست نیروی کار در استانهای سیزده گانه کانادا در سه ماهه چهارم سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ طبق جدول زیر بوده است:

نیروی کار مورد نیاز کانادا

همانگونه که مشخص است، در حال حاضر استانهای اونتاریو، بریتیش کلمبیا و کبک بیشترین فرصتهای شغلی را برای بازه سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۵ و سه ماهه چهارم ۲۰۱۶ در اختیار متقاضیان قرار داده اند. این استانها همچنین بیشترین رشد حداقل حقوق را در بین استانهای کانادا دارا میباشند در ادامه چند نمونه از میزان حداقل حقوق این استانها (در حال حاضر) بیان میگردد:

فرصت های شغلی کانادا

در همین حال میزان مشاغل تازه در بین پنج استان کاهش داشته و در استانهای نیوبرونزوینک و مانیتوبا تغییرات اندکی داشته است. فرصتهای شغلی در استان بریتیش کلمبیا صعود ۱۲ هزار عددی یعنی بیش از %۲۱ را در سه ماهه چهارم در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل را نشان میدهد. نرخ رشد فرصتهای شغلی با %۰.۵ افزایش به %۳.۳ رسید که بیشترین افزایش در بین تمام استانهای کانادا بوده است. این رشد عموما در مناطق متمرکز اقتصادی که در جنوب غربی ونکوور و در جزیره ویکتوریا واقع هستند اتفاق افتاده است.
از سه ماهه چهارم سال 2015، استان بریتیش کلمبیا بیشترین فرصتهای شغلی را در بین تمام استانها دارا بوده است و این نرخ عموما مرتبط با دوره های رشد اقتصادی می باشد و بطور کلی بازار کاری وقتی قویتر و محکمتر میشود که تعداد افراد جویای کار نسبت به فرصتهای شغلی موجود کمتر باشند. در همین زمان، نظر سنجیها از مشاغل، حقوقها و ساعات کاری نشان میدهد که استان بریتیش کلمبیا قویترین رشد شغلی و پایینترین نسبت بیکاری را در میان استانهای کانادا دارا می باشد.

در ادامه برخی از مشاغل مورد نیاز در حال حاضر برای استانهای بریتیش کلمبیا، انتاریو، کِبِک و سَسکاچوان را برای نمونه بیان میدارم(لازم به ذکر است که اینگونه لیستها دائما درحال تغییر و بروز رسانی میباشند) :

استان بریتیش کلمبیا:

راننده وسایل نقلیه سنگین، تکنسین برق، جوشکار، نجار، پرستار، حسابرس مالی، آشپز و …

استان انتاریو:

تکنسین برق، جوشکار، نجار، ماشین کار صنعتی، لوله کش، کاشی کار، برقکار صنعتی، کارگر، قالب بند و فلزکاری با صفحاتی از فلز (مانند کانال ساز و …) و … .

استان کِبِک:

مهندسین رشته های عمران، نرم افزار، IT، سخت افزار، مکانیک، متخصصین رشته های پزشکی ورشته های وابسته، متخصصین صنعت هوانوردی، بانکداری و … .

استان ساسکاچوان :

مدیران رشته های جامعه شناسی و ورزشی (مربیان، ورزشکارن، باشگاه داران)، تکنسین مکانیک، تکنسین عمران، مدیران صنعت کشاورزی، اپراتور ماشینهای سنگین مانند جرثقیل و ماشینهای طراحی و …

فهرست