برنامههای متعددی برای جذب سرمایهگذاری خارجی تقریبا در همه کشورهای جهان وجود دارد. بر اساس برخی از این برنامهها در ازای سرمایهگذاریهای بزرگ میتوان حق اقامت یا حقوق شهروندی دریافت کرد.
برنامههای جذب مهاجران ثروتمند با سرمایهگذاری در ازای حق اقامت یا شهروندی اتحادیه اروپا طی یک دهه گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است، اما استرالیا، ایالات متحده آمریکا یا بریتانیا از سالهای ۱۹۸۰-۱۹۹۰ چنین برنامههایی را برای جذب سرمایهگذاران ثروتمند به اجرا درآوردهاند.
سنت کیتس و نوویس که مجمعالجزایری در حوزه کارائیب است، اولین کشوری بود که در ازای سرمایه گذاری، حقوق شهروندی ارائه میداد.
در پی بحران مالی جهانی در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی این طرحها را برای رونق اقتصاد تضعیف شده خود تدوین کردند. این برنامهها همچنین باعث رونق شرکتهایی شد که در خصوص انتخاب بهترین مقصد برای سرمایهگذاری مشاوره میدادند.
فرصتهایی که برنامههای تابعیت با سرمایهگذاری یا «سیبیآی» (CBI) به افراد ثروتمند پیشنهاد میهد، منجر به تلاشهایی برای طبقهبندی ملیتها بر اساس یک سری معیارها شدهاست. شاخص کیفیت تابعیتی هنلی و شرکا/کوچنوف (Henley & Partners/Kochenov) به یکی از معیارهای مرجع در انتخاب سرمایهگذاران تبدیل شده است. این شاخص کیفیت برای تشخیص ملیت برتر عوامل مختلفی مانند وضعیت حقوقی، قدرت اقتصادی، توسعه انسانی، صلح، ثبات و همچنین سفر بدون ویزا و امکان اسکان و کار در خارج از کشور بدون انجام تشریفات دست و پا گیر را مورد بررسی قرار میدهد.
مطابق آخرین رتبهبندی شاخص منتشر شده توسط شرکت هنلی و شرکا/کوچنوف که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا جزو ۳۰ کشور برتر مطلوب جهان قرار دارند.
دلیل اینکه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در رده بالایی قرار دارند، علاوه بر رونق اقتصادی و ثبات، این است که شهروندان این کشورها میتوانند بدون ویزا به بسیاری از کشورها سفر کنند. بنابراین، کشورهای عضو اتحادیه اروپا به ویژه در این ردهبندی جایگاه خوبی دارند، زیرا ملیت یک کشور عضو اتحادیه اروپا به دارندگان خود امکان دسترسی کامل به همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همچنین همه کشورهای منطقه اقتصادی اروپا را میدهد.